Sistemul de termoizolație al unei locuințe se definește ca un ansamblu de materiale ce au capacitatea de a împiedica transferul termic din interiorul, către exteriorul casei sau invers. Atunci când vorbim de izolarea termică a locuinței ne gândim în general la sistemul de termoizolație de la exterior. În sistemul de termoizolație cele mai comune materiale folosite sunt polistirenul expandat, polistirenul extrudat, polistirenul grafitat și vata bazaltică, fiecare având avantajele și dezavantajele lui. Despre acestea și despre alte materiale care intră în componența unui sistem de termoizolație poți citi mai multe aici


Avantaje ale sistemului de termoizolație

Sistemul de termoizolație vine cu extrem de multe avantaje pentru proprietarul locuinței atât din punct de vedere financiar, cât și din punct de vedere al confortului. Desigur că ne referim aici la confortul termic. O casă bine izolată termic menține temperatura potrivită la interior, indiferent de anotimp. Chiar și atunci când casa nu este dotată cu un sistem de răcire, pe timpul verii vei remarca o diferență de câteva grade în minus față de temperatura de la exterior. 

Un alt avantaj al sistemului de termoizolație este acela că vei economisi energie. Indiferent că vorbim despre gaz, lemn sau curent electric ca sursă de căldură pentru locuința ta, consumul va fi mult mai mic decât în cazul unei case fără izolație termică exterioară sau cu un sistem de izolație prost gândit.  Ca o consecință și costul cu încălzirea sau răcirea case va fi mai mic, aspect extrem de important mai ales în contextul actual. 

Pe lângă izolarea casei din punct de vedere termic, unele dintre materialele folosite contribuie și la izolația fonică, estompând zgomotele din exterior, și în același timp vor reduce considerabil riscul apariției condensului, scăzând astfel nivelul de umiditate din interiorul locuinței. Astfel, dispare riscul apariției igrasiei și a altor mucegaiuri.


Profilul de etanșare cu plasă

Un sistem de termoizolație nu se oprește la polistiren sau vată bazaltică ci conține și alte elemente, foarte importante pentru o izolarea temeinică din punct de vedere termic. Unul dintre aceste elemente este profilul de etanșare cu plasă pentru ferestre și uși. De ce este important? Petru că unul dintre locurile în care transferul de temperatură se poate face foarte ușor este zona ferestrelor și a ușilor. 

În afara faptului că împiedică transferul de căldură, profilul de etanșare pentru uși și ferestre are și alte avantaje despre care îți povestim în cele ce urmează.

Începem prin a-ți spune că este ușor de montat, aspect util mai ales în cazul celor care își construiesc sau finisează singuri casele. Dacă acesta este și cazul tău ai grijă să măsori exact tocul ușii sau ferestrei. Odată ce ai taiat bucata de profil de etanșare la dimensiunea necesară, marchează cu atenție locul în care aceasta se suprapune balamalelor ferestrei sau ușii, și decupează partea subțire a profilului, pentru a permite așezarea acestuia pe lângă balamale. Este foarte important să reții că profilul nu trebuie întrerupt pe lungimea tocului, în dreptul balamalelor. În acest articol nu vom intra în detalii referitoare la felul în care se  montează acest profil, dar poți găsi o mulțime de tutoriale video care exemplifică cum și ce trebuie să faci, pas cu pas. Aici îți spunem doar că, pentru ca profilul să adere perfect, trebuie să te asiguri că tocul ferestrei este uscat și bine curățat de praf, grăsimi și alte impurități. După montarea profilului de etanșare pe tocul ușii sau ferestrei, folosește-te de banda adezivă de pe partea frontală a profilului de etanșare pentru a proteja, cu ajutorul unei folii de plastic, fereastra sau ușa de petele de tencuială sau de stropii de vopsea decorativă. 


Profilul de etanșare are și rol de tranziție între fațadă și fereastră de exemplu, asigurând o îmbinare perfectă între toc și zid și împiedicând apa să pătrundă în acest spațiu. În același timp, este elastic și durabil, împiedicând apariția fisurilor din tencuială în jurul ferestrelor și ușilor. În final îți mai spunem că profilul de etanșare cu plasă este la fel de eficient și poate fi folosit atât de către cei care au optat pentru își și ferestre din PVC, cât și pentru cei care preferă să folosească tâmplăria din lemn.