Confortul termic este una dintre trebuințele de bază ale oamenilor (conform piramidei lui Maslow). Pentru a ne bucura de o temperatură cât mai potrivită în interiorul locuințelor, este nevoie de o construire eficientă, dar și de o izolare termică a elementelor structurale. Această anvelopare sau izolare termică a ansamblului structural poartă denumirea de termosistem, iar pentru realizarea acestuia pot fi folosite diferite tipuri de materiale. Discutăm despre acestea în cele ce urmează, pentru a vedea avantajele și dezavantajele fiecărui sistem și material izolator, dar și particularitățile definitorii ale acestora.

Vata bazaltică

Polistiren

Polistiren expandat

Polistiren extrudat

Polistiren grafitat

Adeziv și masă de șpaclu

Tencuială decorativă și grund

Accesorii pentru montaj

Dibluri

Plasă fibră de sticlă

Profile metalice

Flanșă prindere vată bazaltică

Concluzie

FAQ - întrebări frecvente despre vata bazaltică, polistiren, termosisteme și termoizolații

 

Vata bazaltică

Vata bazaltică este unul dintre cele mai bune materiale de izolare, grație proprietăților foarte bune pe care le are. Dintre toate materialele de izolare, vata bazaltică este singurul material natural, format ca urmare a proceselor metamorfice ale magmei care iese la suprafața pământului.

Vata minerală bazaltică, la fel ca și vata de sticlă, are unele dintre cele mai bune caracteristici de izolare. Coeficientul de transfer termic este foarte mic în cazul vatei bazaltice, ceea ce înseamnă că pierderile de căldură, prin folosirea unui astfel de termosistem, sunt foarte reduse. Acest coeficient mai este cunoscut și sub numele de coeficient de conductivitate termică, notat cu λ. 


"Fiecare material de construcție are o anumită valoare a λ și cu cât aceasta este mai mică, cu atât materialul este mai eficient. Dacă analizăm comparativ coeficientul de conductivitate termică a vatei bazaltice și pe cel al betonului, vom vedea cât de mare este discrepanța între materiale, aspect pe care probabil că îl și intuiam. Astfel, λ pentru vata minerală bazaltică este de 0,03-0,04 W/mk, în vreme ce betonul are un λ= 0.9-1,2 W/mk. 


Vata bazaltică este așadar unul dintre cele mai bune materiale de izolare, iar pe lângă acest avantaj mai oferă și alte beneficii precum:

- rezistență foarte mare la incendii- vata minerală bazaltică are un punct de topire foarte ridicat, de până la 750 de grade Celsius (iar vata de sticlă are rezistență de circa 550 grade Celsius), nu arde și nici nu produce scântei incandescente, care să provoace noi focare.

- rezistență mecanică bună- vata minerală este în general un produs stabil, care rezistă la lovituri și șocuri, mai ales câtă vreme ea este parte din termosistem.

- rezistență la temperaturi ridicate sau prea scăzute.

- vata minerală nu permite formarea de cuiburi de dăunători în structura izolației.

- soluție de izolare durabilă în timp- izolația este eficientă pentru cel puțin 15-20 de ani.

- material natural, fără emisii de noxe sau de alte substanțe care pot influența în mod negativ sănătatea umană sau mediul.

- bun izolator fonic, așadar este folosit de multe ori cu acest dublu scop. Vata bazaltică are o densitate mare, lucru care permite reducerea numărului de decibeli, ceea ce înseamnă un confort acustic ridicat.  

 

Polistiren

Polistirenul este de asemenea o soluție foarte eficientă de izolare, acest material fiind folosit la scară largă pentru realizarea termosistemelor. Polistirenul este un material durabil și rezistent în timp, are un preț foarte bun, iar punerea în operă se realizează cu ușurință.

  • Ce este polistirenul și de ce se folosește în termoizolații

Polistirenul este un material de construcții polimeric, care înainte de a fi folosit pentru realizarea termosistemelor a fost folosit îndelung în industria alimentară, mai exact în zona de ambalare. În prezent polistirenul și-a păstrat utilitatea practică în acest domeniu, însă a câștigat teren mai ales în domeniul construcțiilor, acolo unde își aduce pe deplin aportul în reducerea pierderilor de temperatură. 

Coeficientul de transfer termic al polistirenului este de 0,030 W/ mk.


Realizarea unui termosistem cu polistiren aduce următoarele avantaje:

- greutate redusă a izolației, datorită structurii aerate a polistirenului- în acest fel nu este influențată greutatea proprie a construcției și implicit transferul încărcărilor la nivelul fundației.

- costuri reduse cu izolarea, deoarece materialele sunt ieftine și nu necesită tehnologii speciale de punere în operă.


Pentru realizarea termosistemelor pot fi utilizate mai multe tipuri de polistiren, după cum urmează:


Polistiren expandat

 

Polistirenul expandat este cel mai utilizat tip de polistiren pentru izolare. Practic, primul tip de polistiren care a apărut ca material de izolare a fost polistirenul expandat. Acest material are la bază o cantitate mare de aer, structura fiind aerată și ușor de folosit. 

  • Unde se folosește? 

De cele mai multe ori polistirenul expandat este folosit pentru realizarea unor termosisteme la exterior. Acest lucru se datorează faptului că polistirenul expandat, în starea sa, acoperă necesarul de grosime a unei izolații exterioare. 

  • Grosimi disponibile

Există mai multe grosimi de polistiren pe care le poți găsi pe piață, iar alegerea ar trebui să se facă în funcție de specificațiile proiectantului sau în funcție de recomandările specialistului cu care alegi să lucrezi. Poți alege polistiren de 5, 8 sau 10 cm.

  • Cum alegi polistirenul în funcție de grosime și proiect

În mod normal, în cazul caselor care se construiesc în prezent, izolația se calculează automat în funcție de elementele structurale. În general grosimea izolației ar trebui să fie de minim 10 cm.

 

Polistiren extrudat

 

Izolarea presupune uneori și lucrări în zone mai puțin facile, sau în zone în care trebuie respectate condiționările de spațiu. În această situație poate fi folosit polistirenul extrudat, deoarece acesta se integrează mai ușor, mai ales în lucrări la interior. 

  • Ce este?

Polistirenul extrudat este un tip de polistiren mai rigid decât polistirenul expandat, mai compact și ușor flexibil. Polistirenul extrudat este de asemenea un material excelent pentru izolare, având un coeficient foarte bun de transfer termic. 


  • Diferența intre polistirenul expandat și cel extrudat

Ca și polistirenul expandat, polistirenul extrudat este folosit pentru izolarea interioară sau exterioară a clădirilor. Avantajul major pe care îl oferă polistirenul extrudat este acela că se pot realiza cu ajutorul acestui material izolații interioare, mai ales acolo unde, din considerente constructive, este necesară prezervarea spațiului. În plus, polistirenul expandat este mai gros, dar aerat, în vreme ce polistirenul extrudat este compact, mai subțire și totuși mai puțin permisiv trecerii temperaturilor. 


  • Grosimi disponibile

Polistirenul extrudat aduce de asemenea o varietate de grosimi, așadar poți alege polistiren extrudat de 2,3,5,8,12 sau15 cm.


  • La ce se folosește?

În general polistirenul extrudat se folosește pentru izolații exterioare în locuințe, spații de birouri, tavame, pardoseli sau zone sub scări (casa scării), unde este nevoie de o utilizare rațională a spațiului.


 

Polistiren grafitat

 

Suntem obișnuiți să vedem polistiren de culoarea albă în lucrările de realizare a termosistemelor, însă o categorie aparte a acestui material este polistirenul grafitat. 

  • Ce este?

Dacă până acum ceva vreme se știa doar de polistiren extrudat și expandat, iată că dezvoltarea în domeniul construcțiilor aduce și noutăți. O astfel de noutate este polistirenul grafitat, cunoscut cel mai adesea prin prisma faptului că este negru antracit, datorită adaosului de grafit.


  • Unde se folosește (interior sau exterior)

Polistirenul grafitat se folosește atât pentru izolarea exterioară a clădirilor, cât și pentru lucrări la interior un aspect important este faptul că polistirenul de acest tip are și un rol important ca izolant fonic, având proprietăți foarte bune de blocare a zgomotelor.  


  • Diferența între polistirenul expandat și polistirenul expandat grafitat

Dincolo de culoarea evidentă dată de praful de granit, polistirenul extrudat grafitat este și un bun izolant termic, dar și o izolație fonică foarte bună. 


 

Adeziv și masă de șpaclu

 

Pentru ca un termosistem să fie rezistent și durabil este nevoie de folosirea unui adeziv potrivit. Adezivul are rolul de a lipi plăcile de substrat (strat suport), dar și de a fixa și lipi plasa din fibră de sticlă necesară pentru armare. Alegerea tipului de adeziv depinde de greutatea termosistemului și de tipul materialului folosit pentru izolare, astfel că există adezivi și masă de șpaclu pentru vată bazaltică, dar și adezivi pentru polistiren. 

 

Tencuială decorativă și grund

 

După ce a fost realizat termosistemul, peste acesta se va aplica stratul de finisare. Cea mai bună alegere, mai ales pentru exterior, este să alegi pentru termosistem o tencuială decorativă. Există mai multe tipuri de tencuieli decorative, în funcție de tipul acestora: tencuieli minerale, tencuieli acrilice, tencuieli siliconice și tencuieli silicatice. 


Foarte important de reținut este faptul că, pentru a realiza o lucrare de calitate, cu rezistență mare în timp și durabilitate, vei avea nevoie și de aplicarea unei amorse. Amorsa este un produs menit să funcționeze ca o bază pentru straturile ulterior aplicare. Ea pregătește stratul suport pentru aplicarea tencuielii, nivelând și optimizând suprafața. În același timp, amorsa este folosită pentru a asigura aderența materialului la substrat.

Amorsa se aplică doar pe substraturi pregătite în prealabil. Astfel, suprafețele trebuie nivelate, iar golurile, fisurile sau găurile trebuie umplute cu materiale speciale. Este nevoie de deschiderea fisurilor și de umplere, după caz, cu rășini epoxidice sau cu mortar fin (lapte de ciment). Ulterior se finisează suportul și se aplică amorsa, având grijă ca aceasta să pătrundă cât mai bine în porozitatea substratului. 

 

Accesorii pentru montaj

 

Montajul eficient al unui termosistem presupune folosirea accesoriilor corecte și într-un mod profesionist. Accesoriile sunt de cele mai multe ori secretul spre reușită, pentru că tocmai ele sunt responsabile de conlucrarea materialelor.

 

Dibluri

 

Cu ajutorul diblurilor sunt fixate pe suport plăcile de polistiren sau de vată bazaltică. Diblurile sunt elemente de fixare care necesită înainte găurirea suportului. Se recomandă dispunerea diblurilor la joncțiunea dintre plăcile de polistiren sau vată, pentru o prindere cât mai bună. De asemenea, în zonele de colț de la nivelul peretelui este nevoie de dibluri suplimentare pentru o susținere cât mai bună. 

 

Plasă fibră de sticlă

 

 Plasa din fibră de sticlă este armătura de care are nevoie sistemul de izolare. Astfel, plasa din fibră de sticlă nu are doar rolul a menține plăcile pe poziție, ci de asemenea are un rol important și în armarea întregului termosistem, care reacționează ca un monolit în fața încărcărilor. 


Profile metalice

 

 Pentru realizarea lucrărilor de montare a termosistemului sunt necesare și câteva tipuri de profile:

Profil de dilatație

Aceste profile păstrează rostul corect de dilatație, necesar pentru a permite micro-mișcările structurale.

Colțare

Colțarele sau profilele de colț sunt folosite pentru susținere, dar și pentru realizarea unor muchii drepte, corecte, armate pe circa 10 cm stânga-dreapta. 

Profile de etanșare

Aceste profile realizează etanșările corecte ale suprafețelor dificile, cum ar fi în zona tâmplăriei. 

Profile soclu

Aceste profile realizează montajul corect al termosistemului în zona de soclu.


Flanșă prindere vată bazaltică


Flanșele fac parte din ansambluri de prindere pentru vata bazaltică menite să asigure stabilitatea plăcilor și fixarea lor, alături de adeziv.  

Concluzie

Realizarea unui termosistem te poate ajuta să îți eficientizezi din punct de vedere termic locuința. Obții astfel mai puține pierderi de căldură, o eficiență termică mai mare, dar și consumuri mai mici cu energia. 


Pentru a realiza izolația termică a casei poți cumpăra pachete complete de materiale termosistem, dimensionate în funcție de necesarul tău sau poți opta pentru cumpărarea separată a materialelor, așa cum au fost prezentate ele aici, etapizat. În ambele cazuri este necesar să cumperi materiale de calitate și să respecți regulile care țin de pregătirea stratului suport și de punerea în operă a materialelor.  

 

FAQ - întrebări frecvente despre vata bazaltică, polistiren, termosisteme și termoizolații

  • La ce temperatură se aplică tencuiala decorativă?

Tencuiala decorativă este un material de finisare și, ca majoritatea materialelor de construcții necesită o aplicare între plus 5 și 25 grade Celsius. 

  • În cât timp se usucă tencuiala decorativă?

Este nevoie de un timp de cel puțin 24 de ore pentru a permite materialului să se usuce (eng. – to cure).

  • Ce adeziv se foloseste la polistiren extrudat?

Pentru a realiza un termosistem cu polistiren extrudat este nevoie de alegerea unui adeziv potrivit, adică specific un adeziv pentru polistiren și nu de orice alt tip. Va fi necesar un adeziv pe bază de ciment, care să asigure rezistență și durabilitate sistemului de izolare. 

  • Cat costa un sac de adeziv pentru polistiren?

În funcție de tipul și caracteristicile adezivului, prețul poate diferi. Prețurile pot fi cuprinse între circa 20-30 lei/ sac, iar acest lucru depinde foarte mult și de brandul producător. 

  • Care este cea mai bună vată bazaltică?

Este destul de dificil de realizat un top al celor mai bune tipuri de vată bazaltică, însă pentru ușurința alegerii cea mai bună vată este cea cu densitate mare și rezistențe termice bune. 

  • Ce vată bazaltică să folosesc?

Vata bazaltică ar trebui să fie aleasă în funcție de tipul elementului structural și de performanțele de izolare necesare. Vata bazaltică în sine este un bun izolator termic, indiferent de densitatea ei, însă dacă se dorește și izolarea fonică a spațiilor, este de preferat să alegi o densitate cât mai mare a produsului.

Mai apoi, va trebui să consulți fișa tehnică a produsului, pentru a putea alege vata minerală cu cele mai bune caracteristici de izolare, în speță un coeficient bun de transfer termic și o rezistență termică bună. 

  • Ce este vata bazaltică?

Vata bazaltică este un material de izolare creat din roci magmatice, supuse unor procese termice (temperaturi foarte ridicate), în vederea topirii. Procesul seamănă cu cel al producerii de vată de zahăr, firește, la o scară mai mare. După ce se obțin firele de vată, acestea sunt dispuse sub forma unor plăci ce vor fi folosite ca material izolator cu mare eficiență pentru izolarea clădirilor.