Placile de gips carton, cunoscute mai bine sub denumirea de rigips, sunt de ceva vreme o parte nelipsită din proiectele de amenajări interioare. Deși este folosit cel mai des pentru latura sa practică, rigipsul are și potențial estetic și este din ce în ce mai vizibil în interioarele caselor noastre. Inainte însă de a vă da câteva idei de amenajare interioară cu plăci de gips carton, vom trece în revistă câteva dintre avantajele lor, avantaje de ordin practic, mai degrabă decât estetic.


Avantajele folosirii rigipsului în amenajările interioare


În primul rând să vorbim despre cost. Din această perspectivă rigipsul este dovada concretă că poți avea mai mult pentru mai puțin. Pe de o parte pentru că plăcile de rigips nu sunt foarte scumpe și pe de altă parte pentru că, optând pentru placarea pereților cu rigips, scutești o mare parte din cheltuiala cu alte materiale de care nu te-ai putea lipsi în absența sa dar și de costul cu manopera rezultat în urma aplicării acestor materiale de constructii. 

Un alt punct în favoarea plăcilor de gips carton este acela că izolează termic, ajutându-te să economisești bani la factura de energie, dar și fonic, fiind perfecte pentru ce care locuiesc în medii aglomerate.

În sfârșit, menționăm și faptul că se montează ușor, repede și nu au nevoie de tratamente speciale înainte de aplicarea finisajelor, fie că vorbim de tapet, vopsea sau de placări cu cărămidă sau piatră artificială.


Pentru rezultate optime și pentru a evita neplăcerile ulterioare, trebuie să te asiguri că atunci când cumperi plăcile de rigips, ții cont de camera în care le vei monta. Așadar pentru baie alege rigips verde sau antiumezeală, rigips roz antifoc pentru a placa un șemineu sau pereții unei case de lemn, rigips gri pentru scafe și tavane false, și rigips albastru pentru izolare fonică.

Idei de amenajare interioară cu rigips

Acum că am vorbit despre latura practică a folosirii rigipsului în amenajarile interioare, să ne îndreptăm atenția și asupra felurilor în care ne putem folosi de plăcile de gips carton pentru a adăuga o notă de eleganță în designul oricărei locuințe.

  1. Pereți despărțitori din rigips

Folosește-te de plăci de gips carton și profile pentru a crea pereți despărțitori ce vor avea atât rol estetic, cât și rol funcțional. 



Un perete ”fals” poate fi soluția ideală în cazul unei garsoniere, de exemplu. Și asta pentru că astfel o poți transforma complet, creând o zonă de dormit, ferită de priviri indiscrete. La fel de bine, te poți folosi de plăcile de rigips pentru a separa zona de dormit de restul încăperii prin construirea unei biblioteci. Această soluție va permite luminii să pătrundă în mini dormitorul tău și în același timp îți va oferi și spații de depozitare pentru cărți sau obiecte deco fără a aglomera camera.

Tot un perete fals poate fi soluția în cazul în care ai un dormitor foarte mare. În imaginea de mai sus, peretele fals a fost folosit pentru a crea un dressing walk-in, funcționând în același timp  ca suport pentru televizor. Avantajul acestei soluții este acela că deși spațiul a fost împărțit în două zone, dormitorul rămâne unul spațios și aerisit.


2. Perete accent din rigips


Pereții accent sunt o metodă foarte simplă de a da personalitate unei încăperi, indiferent de dimensiunea acesteia. Pe de altă parte, un living de dimensiuni reduse poate părea apăsător și înghesuit dacă peretele accent este acoperit cu un tapet încărcat sau cu o vopsea lavabilă închisă la culoare. În atare caz, o soluție elegantă este să te folosești de plăcile de rigips pentru a obține un perete care să adauge dimensiune prin creearea unor rafturi sau a unei nișe.Plachează-l apoi cu cărămidă artificială în nuanțe calde, neutre sau aplică un riflaj din lemn natur și vei obține un spațiu elegant și intim.




3. Tavane din rigips


Tavanele din rigips sunt perfecte mai ales acolo în cazul în care camerele din casa ta au o înălțime care să permită montarea lor. Chiar dacă nu este cazul tău dar vrei să adaugi un element decorativ, sau vrei să maschezi șina pentru perdea, poți folosi rigipsul pentru a crea scafe care în final vor face camera să pară mai înaltă. Montează scafele pe marginile tavanului și amplasează câteva spoturi de-al lungul lor sau poți  monta o scafă deasupra unei măsuțe de cafea sau a unei mese de dining având însă grijă la proporțiile camerei pe care o renovezi. Dacă vrei să transformi o încapere mai mare în două spații cu destinații diferite, de exemplu o zonă de living și o zonă de luat masa, dar nu vrei să instalezi un perete fals pentru a le delimita, atunci scafele te pot ajuta în acest sens. 




Plăcile de gips carton continuă să fie de actualitate în designul interior, singurul lucru care se schimbă este felul în care sunt folosite. De aceea este bine, indiferent unde alegeți să folosiți rigipsul ca element de decor, să optați pentru linii simple și elegante care să complimenteze spațiul și mai ales care să contribuie la crearea unui interior confortabil, aerisit și care să vă reprezinte.