Anul 2024 a venit cu schimbări majore în materie de design interior și a lăsat în urmă piesele de mobilier ce dau bine în poză dar care nu sunt confortabile, culorile neutre și stilul minimalist. Astfel în 2024, designerii de interior ne recomandă să spunem la revedere pereților albi sau gri și să ne orientăm către culori închise și calde, să ne jucăm cu texturile și să folosim materiale cât mai apropiate de natură. Așadar, dacă ai în plan să îți renovezi locuința, sau doar o cameră, iată câteva recomandări de care să ții cont.


Cum faci? E simplu! Alege un perete al încăperii pe care o renovezi și transformă-l în perete accent. Poți opta să plachezi o parte din el cu lemn de culoare închisă și să-l combini cu piatră sau cu o tencuială decorativă de interior sau, la fel de bine poți folosi tencuiala decorativă de exterior pentru a adăuga textură în încăpere. Nu vrei tencuială decorativă dar vrei un perete unic? Folosește ipsosul! Timp de secole a fost folosit tocmai în acest scop și iată că anul acesta îl readuce în lumina reflectoarelor. 

Un alt material care revine în trend anul acesta este tapetul și îl poți folosi pentru a crea un perete accent sau pentru a acoperi toți pereții camerei pe care o renovezi. 



Dacă nu vrei textură atunci adaugă culoare. În materie de culori 2024 este anul culorilor închise, îndrăznețe și care creează o atmosferă caldă, intimă. Una dintre culorile în tendințe și în același timp o alegere îndrăzneață este negrul, aplicat pe unul sau pe toți pereții și chiar și pe tavan. Pentru a-l încălzi se pot aplica riflaje de lemn în nuanțe închise de nuc sau palisandru. Dacă negrul nu este pe gustul tău, paleta coloristică a acestui an este extrem de ofertantă. Nuanțe calde de roșu, terracotta sau piersică (culoare declarată culoarea anului), verde închis, albastru marin ba chiar și mov sau indigo pot fi folosite cu încredere pentru a adăuga personalitate locuinței tale.




Un alt truc este să te folosești de plăcile de gips carton pentru a crea dimensiune  suplimentară în cameră sau pe tavane. În plus folosind plăci de rigips renovarea va merge mult mai repede pentru că placa de gips carton nu are nevoie de finisare suplimentară. Cu alte cuvinte odată montată nu îți mai rămâne decât să aplici o amorsă și o vopsea lavabilă sau tapetul tău preferat.




”Toate-s vechi și nouă-s toate” în 2024. Culorile puternice, readucerea în prim plan a ipsosului și a tapetului, gresia de baie tip tablă de șah, materialele naturale ca lemnul sau piatra, etc. toate fac parte din trenduri mai vechi și au fost readuse la viață în acest an de tendința naturală a proprietarilor de locuințe de a crea un spațiu confortabil și cald. O altă consecință este aceea că mobila cu personalitate și funcțională, câștigă și ea teren în defavoarea pieselor de mobilier de serie. Așadar spunem la revedere canapelelor frumoase dar inconfortabile, dulapurilor și comodelor cu linii curate și drepte. Puteți integra în spațiul dvs. o comodă veche, restaurată în stil modern, o masă de cafea din lemn sau un fotoliu confortabil din ratan.




În ceea ce privește obiectele decorative lucrurile nu se schimbă dramatic: tendința consumatorilor de a-și decora casele cu obiecte unicat, artizanale se păstrează și în 2024. Mai mult obiectele deco făcute chiar de tine sau cele cu valoare sentimentală sunt la loc de cinste în acest an. Rame foto, ghivece sau vaze turnate chiar de tine din beton sunt doar două exemple de astfel de obiecte cu care îți poți înfrumuseța rafturile

Mai menționăm că accentele metalice prețioase, în mod special argintiul, rămân și ele în trend dar în acest an sunt mai discrete decât în anii anteriori și folosite cu măsură vor contribui la crearea unui spațiu luxos și elegant. 




Specialiștii în domeniu preconizează că tendințele anului 2024 vor domina designul de interior și în următorii ani dar tot ei sunt cei care ne recomandă să nu adoptăm orbește un stil de design ci să integrăm în amenajarea casei elemente care ne plac și ne reprezintă. Tot ei ne sfătuiesc să aplicăm întotdeauna principiul ”less is more” pentru a evita greșeli ce pot transforma amenajarea într-un eșec.