Tencuiala decorativa este un material de construcție foarte des utilizat pentru finisarea fațadelor și a interioarelor. Popularitatea tencuielii decorative se datorează costului - mai mic decât în cazul placărilor cu piatră sau lemn, considerentelor de ordin estetic - granulații diferite cu efecte diferite, gamă largă de culori disponibile, aplicării relativ ușoare comparativ cu alte tipuri de finisaje, mai ales dacă ne gândim la tencuiala decorativă de exterior dar și rezistenței mari în timp și nivelului redus de mentenanță.

Caracteristici ale tencuielii decorative

Pentru a decide dacă tencuiala decorativă este o soluție potrivită pentru casa ta, este bine să cunoști care sunt caracteristicile acestui tip de finisaj. 

i. Granulația

Granulația sau conținutul de granule, este o caracteristică foarte importantă a tencuielii decorative. Pe de o parte pentru că determină aspectul final și pe de altă parte pentru că mărimea granulațiilor din tencuială este direct responsabilă de consumul de tencuială decorativă pe metrul pătrat de fațadă. De exemplu, pentru acoperirea unui metru pătrat de zid cu o tencuială decorativă siliconică ce are o granulație de 2 mm vor fi necesare aproximativ 2,9 kg de tencuială, în timp ce aceeași suprafață se poate acoperi cu doar 1,7 kg din același tip de tencuială dar granulație de 1,5 mm. 

Din această perspectivă, tencuiala decorativă vine în următoarele variante:

  • Granulație de 0,5 până la 1,5 mm 

  • Granulație de 1,5 - 2 mm

  • Granulație de 2 până la 3 mm 


ii Aspectul final 

Tencuiala decorativă poate fi găsită în 3 variante de finisaj.

  • Tencuială decorativă fină

  • tencuială structurată ce conferă un finisaj în relief, uniform cu aspect de bob de orez

  • tencuială decorativă structurată cu aspect striat sau de scoarță de copac


iii. Rezistența la apă

Una dintre caracteristicile foarte importante ale tencuielii decorative este rezistența la apă și umezeală. Acest aspect este foarte important pentru că indică faptul că tencuiala decorativă împiedică apa să ajungă la sistemul de termoizolație al casei sau direct pe zid, păstrându-și aspectul și aderența la suprafața pe care este aplicată. Toate tencuielile decorative de interior sunt rezistente la apă dar pentru un plus de siguranță există și așa numitele tencuieli decorative waterproof.


iv. Permeabilitatea

Gradul de permeabilitate al tencuielii decorative, sau rezistența la vapori indică și determină felul în care zidurile ”respiră”. Cu alte cuvinte tencuiala decorativă trebuie să permită trecerea vaporilor de apă de la interior spre exterior pentru a-ți feri casa de mucegaiuri.



Tipuri de tencuiala decorativă în funcție de destinație

i. Tencuiala decorativă de interior 

  • tencuială concepută special pentru finisarea pereților și tavanelor din interiorul casei

  • Este permeabilă, adică permite pereților să respire

  • Este rezistentă la murdărie

  • Lavabilă: pereții finisați cu tencuiala decorativă de interior se pot curăța foarte ușor cu apă

  • Nu poate fi folosită la exterior


ii. Tencuiala decorativă de exterior 

  • Concepută pentru acoperirea fațadelor

  • Poate fi folosită și la interior

  • Are o rezistență ridicată la praf și murdărie

  • Este lavabilă: se spală cu apă

  • Rezistență mare în timp dacă este aplicată în mod corect


iii. Tencuiala decorativă pentru soclu

  • Se folosește la finisarea soclului, a zonei de stropire și a elementelor decorative ale fațadei

  • Rezistentă la apă

  • Prezintă un grad înalt de rezistență la frecare, șocuri mecanice și uzură

  • Rezistență mare în timp

  • Tencuiala de soclu are în general aspect mozaicat și este disponibilă într-o gamă largă de culori 


Tipuri de tencuiala decorativă în funcție de compoziția chimică

Tencuiala decorativă siliconică este un produs pe bază de dispersii organice aditivate cu latex siliconic şi cu alţi aditivi speciali. Are un nivel ridicat de rezistență la apă, este permeabilă și aderă bine la suprafața de lucru.  Tencuiala siliconică se aplică ușor, manual sau mecanizat și are un grad foarte mare de rezistență la uzură, la șocuri mecanice și zgâriere. În plus, tencuiala siliconică rezistă foarte bine la praf și murdărie și se curăță ușor, cu apă. O caracteristică importantă a tencuielii decorative pe bază de siliconeste rezistența mare la foc.

Tencuiala decorativă silicatică este fabricată din silicat de potasiu, pigmenți acrilici sau microfibre și se caracterizează prin rezistență mare la intemperii, la formarea de mucegaiuri sau ciuperci dar mai ales prin rezistența la acțiunea razelor UV.

Menționăm și tencuiala decorativă acrilică care este obținută din amestecul rășinilor acrilice cu pigmenți și minerale dar ținem să facem precizarea că pe piață există și tencuieli decorative combinate ca de exemplu tencuiala siliconico-silicatica.


Cum se aplică tencuiala decorativa

Succesul aplicării tencuielii decorative depinde în foarte mare măsură de calitatea tencuielii ce urmează a fi aplicată. De aceea trebuie aleasă o tencuială decorativă cu un grad de elasticitate mare, cu nivel de aderență ridicat și cu putere mare de acoperire. Recomandarea noastră este ca în alegerea tencuielii să nu conteze doar prețul ci să se țină seama în primul rând de caracteristicile tehnice ale tencuielii.


Înainte de aplicarea propriu zisă a tencuielii decorative, este important ca suprafața ce urmează a fi acoperită să fie pregătită. Această etapă este foarte importantă și nu trebuie sărită mai ales în cazul renovării unei fațade. Trebuie avut grijă ca toate resturile de vopsea și murdărie ori mucegaiul să fie înderpărtate cu atenție pentru ca tencuiala decorativă să adere bine și să reziste în timp. Dacă este cazul, zidurile trebuie reparate și finisate pentru ca suprafața să fie plană, fără crăpături și denivelări.

După curațarea fațadei se poate trece la aplicarea amorsei. Amorsa trebuie aleasă în funcție de tencuială. De exemplu dacă ai optat pentru tencuială decorativă minerală Baumit CrystalTop trebuie să aplici amorsa activatoare Baumit CrystalActivator. Amorsa trebuie lăsată să se usuce timp de 24 de ore.

Următoarea etapă constă în pregătirea tencuielii decorative în vederea aplicării. Urmează cu atenție instrucțiunile de pregătire de pe ambalaj căci pot exista diferențe în funcție de producător sau chiar tip de tencuială. Ca regulă generală, amestecul de tencuială și apă trebuie să fie omogen cu o consistență groasă.

Temperatura ambientală în momentul aplicării este foarte importantă. Tencuiala decorativă nu se aplică la temperaturi negative și nici la temperaturi foarte ridicate. Evită zilele toride, cu ceață sau vânt puternic. Dacă totuși trebuie să aplici tencuiala în zile foarte calde, este bine să nu pregătești toată cantitatea de tencuială ci să lucrezi cu cantități mici de amestec pentru a evita uscarea tencuielii decorative. La fel ca și în cazul proporțiilor apă/tencuială, temperatura de lucru va fi cu siguranță specificat pe ambalajul produsului.

După pregătire se poate trece la aplicare. Tencuiala decorativă se va întinde pe zid cu ajutorul unei gletiere, în strat de maxim 2 mm. Apoi se nivelează și la final se modelează pentru obținerea finisajului dorit. Finisarea sau modelarea tencuielii decorative se poate face cu o gletieră din plastic denumită drișcă, prin mișcări circulare, orizontale sau verticale, în funcție de efectul final dorit. Alte instrumente folosite la finisarea tencuielii decorative sunt gletiera simplă sau gletiera dințată.

FAQ - întrebări frecvente despre tencuiala decorativa


  1. Cum se aplica tencuiala decorativa?

Tencuiala decorativă se aplică după curățarea și repararea suprafețelor, cu o gletieră, în strat de maxim 2 mm grosime. După întinderea tencuielii, se trece la nivelarea ei pentru a îndepărta surplusul și la finisare. Finisarea se poate face cu o gletieră din plastic denumită drișcă, prin mișcări circulare, orizontale sau verticale, în funcție de efectul final dorit. Alte instrumente folosite la finisarea tencuielii decorative sunt gletiera simplă sau gletiera dințată.

  1. Cu ce se spala tencuiala decorativa?

Tencuiala decorativă de pe fațade se curăță cu apă.

  1. De ce se exfoliaza tencuiala decorativa?

Tencuiala decorativă se poate exfolia din cauza calității slabe, a aplicării defctuoase, a aplicării la temperaturi foarte joase sau dacă zidul nu a fost bine curățat înaintea aplicării.

  1. În cat timp se usuca tencuiala decorativa?

În condiții normale de temperatură și umiditate, tencuiala decorativă are o perioadă de maturare de 30 de zile.

  1. Ce se poate aplica peste tencuiala decorativa?

Tencuiala decorativă este un strat de finisaj dar pentru fațade de efect se poate combina cu placări din lemn sau piatră, de exemplu.

  1. Cu ce se curata tencuiala decorativa de pe geamuri?

Dacă ai observat stropii de tencuială chiar în momentul aplicării, îndepărtează-i imediat cu apă caldă și detergent. Pentru stropii de tencuiala decorativă uscați este bine să folosești soluții speciale de îndepărtarea a acestora sau poți încerca și detergenți detartranți dar te sfătuim să testezi soluția pe o suprafață foarte mică înainte de a spăla tot geamul.