Plăcile de gips carton verzi, cunoscute și ca rigips antiumezeală ori rigips verde, sunt plăci de gips carton la fabricarea cărora se folosesc substanțe și aditivi cu proprietăți de respingere a umezelii și au fost create cu scopul precis de a fi instalate în spații unde factori externi ca aburii  sau apa acționează în mod constant, adică în spații cu un grad mare de umezeală cum sunt băile, bucătăriile sau camerele tehnice. 


Dacă te întrebi care este prețul plăcilor de gips carton verde, află că piața materialelor de construcții există câțiva producători de top cum ar fi Saint Gobain Rigips sau Siniat care propun placi de rigips antiumezeală la prețuri ce pleacă de la 57 ron (TVA inclus) per placa de rigips cu dimensiunea de 1200 x 2600 mm și cu o grosime de 12,5 mm. Astfel de plăci sunt rezistente la temperaturi cuprinse între 5 și 40 de grade Celsius și pot suporta un grad de umezeală în aer ridicat, chiar și de  90% pe perioade scurte de timp. Acest lucru nu înseamnă însă că rigipsul verde poate fi folosit pentru acoperirea unor pereți umezi iar dacă vă confruntați cu o atare situație verificați care este sursa infiltrațiilor de apă, remediați problema și instalați placa de rigips verde doar după uscarea peretelui. 

Placarea pereților prin lipire este metoda cea mai des utilizată pentru montarea rigipsului verde iar pentru a nu întâmpina probleme ulterioare, asigurați-vă că peretele este izolat împotriva umidității și că este ferit de îngheț și ploaie.


Avantajele utilizării placilor de rigips verde


Un avantaj al utilizării plăcilor de rigips verde este durata lor mare de viață. Instalate corespunzător și în condițiile în care nu se intervine asupra lor după montarea pe perete sau tavan, plăcile de gips carton verde pot rezista până la 60 de ani, fără să se înmoaie ori să se crape.

Este important de reținut că folosirea plăcilor de gips carton verde împiedică umezeala să acționeze asupra suprafețelor pe care sunt montate. Astfel rigipsul verde previne apariția mucegaiului, îmbunătățește calitatea aerului și contribuie la păstrarea integrității structurale a clădirii. 

În sfârșit, menționăm că plăcile de gips carton verde sunt ușor de montat, placarea pereților se face rapid cu adezivi speciali pe bază de ipsos și rezultatul final este o suprafață dreaptă și fină gata să fie acoperită cu tapet sau placată cu faianță ori gresie. De asemenea alegând să placați pereții cu rigips verde (albastru, roz sau gri) și curățenia ulterioară încheierii lucrărilor de amenajare va fi mai ușor de făcut.

Cum spuneam plăcile de gips carton antiumezeală pot fi acoperite cu tapet sau placate cu faianță ori gresie dar ele pot fi la fel de bine vopsite cu vopsea lavabilă atâta vreme cât pe placă a fost aplicat în prealabil un strat de amorsă.

Sunteți preocupați de mediul înconjurător? Un motiv în plus să folosiți rigipsul verde! Fabricat din materiale reciclate, rigipsul verde este în același timp un produs prietenos cu mediul fiind 100% reciclabil.





Deși este mai scump decât alte tipuri de placi de gips carton, rigipsul verde își merită toți banii dacă este montat în zone cu grad ridicat de umiditate și dacă placarea pereților a fost făcută în mod corect. În plus, gândiți-vă cât de mare ar fi costul dacă ați folosi materialele tradiționale, cât de scumpă ar fi manopera și cât de mare ar fi durata de execuție a lucrării.  Un alt plus este acela că deși nu este ignifug, rigipsul verde are o rezistență ridicată la foc dar dacă aveți nevoie să placați un șemineu folosiți rigips antifoc, de culoare roz.


În concluzie, trebuie să reținem că rigipsul verde este un material cu eficiență dovedită și ale cărui avantaje surclasează de departe costul ușor mai ridicat față de alte tipuri de plăci de rigips. Ușurința cu care se taie și se montează permite și acoperirea unor suprafețe atipice sau crearea de rafturi ori nișe, ba chiar și crearea de partiții, motiv pentru care rigipsul, antiumezeală sau de orice alt fel, este și unul dintre materialele de construcții preferate  de designerii de interior.