Designul interior în 2025: sustenabilitate și stare de bine
Trendurile în designul interior al anului următor sunt orientate spre sustenabilitate, stare de bine și exprimarea personalității. Atât designerii cât și proprietarii de locuințe sunt în căutarea unui stil de amenajare care să atragă privirea dar care, în același timp să fie prietenos cu mediul și care să aibă o notă personală. Această tendință influențează materialele, paleta coloristică ori stilul de mobilier folosite în amenajarea spațiului.
Preocuparea față de mediu este cea care determină orientarea către folosirea de materiale sustenabile în designul interior. Astfel se remarcă preferința pentru materiale naturale și pentru materiale a căror producție are efecte mici asupra mediului: lemnul reciclat, bambusul, pluta, rigipsul sau plasticul reciclat. O altă direcție este încorporarea în designul interior de corpuri de iluminat și aparatură electrocasnică eficientă din punct de vedere energetic cu scopul de a reduce consumul de energie și costurile. Din punct de vedere estetic, sustenabilitatea în amenajarea unei locuințe se traduce în aducerea naturii în interior, folosirea luminii naturale și a texturilor organice pentru a îmbunătăți calitatea aerului, pentru a reduce nivelul de stres și a crea o stare de bine.
Conceptul de wellness începe să cuprindă și sănătatea mentală și emoțională iar designul interior joacă un rol foarte important în crearea unor spații care să fie propice relaxării. Concret, indiciile ce vă pot ajuta să recunoașteți această tendință spre wellness sunt: folosirea de culori neutre, tonuri inspirate din natură ce contribuie la crearea unei atmosfere relaxante; crearea de spații deschise și includerea ferestrelor mari și a luminatoarelor, așa încât interiorul să fie inundat de lumină naturală; spațiile multifuncționale ce se pot adapta simultan diverselor nevoi sunt și ele din ce în ce mai populare și asta pentru că permit o tranziție lină între muncă, alte activități și relaxare; includerea în designul interior a apei prin elemente ca mini cascadele sau acvariile a unor elemente specifice practicării meditației sau yoga.
Exprimarea personalității proprietarilor spațiului prin elemente de design interior este deja un element important în designul interior iar dorința de a adăuga o tușă personală în spațiul amenajat continuă și în 2025. Obiectele vintage și antichitățile, decorațiunile handmade sau artizanale, suvenirurile și fotografiile sau obiectele cu valoare sentimentală sunt elemente ce țes o poveste personală și sunt folosite pentru a adăuga personalitate și a crea o legătură cu trecutul.
Materialele compozite
Cum spuneam materialele de construcție inovatoare și sustenabile sunt o prezență importantă în anul 2025. Un exemplu sunt materialele compozite pentru a căror fabricare se combină materiile prime naturale cu cele reciclabile și care nu sunt doar sustenabile ci sunt și durabile și eficiente.
În lista materialelor compozite se înscriu plăcile de gips-carton sau plăcile de rigips.
Acestea sunt panouri formate dintr-un strat de gips presat, așezat între 2 plăci: una dintre ele din carton reciclat iar a doua, cea de pe spatele panoului, din diverse alte materiale care diferă în funcție de destinația plăcii sau de producător dar care poate fi din plastic, fibră de sticlă, etc. În amenajările interioare, rigipsul este o alternativă a finisajului cu glet și prezintă o mulțime de avantaje atât pentru cei care doar renovează o locuință cât și pentru cei care au început construcția unei case și sunt în faza ”la gri”.
Unul dintre avantajele majore ale folosirii plăcilor de rigips este timpul de execuție mai scurt. Acest lucru se datorează faptului că placa de rigips este o suprafață perfect dreaptă peste care se poate veni direct cu amorsă și vopsea, peste care se poate aplica tapet, cărămidă aparentă sau gresie și faianță, astfel eliminându-se nevoia aplicării de glet și a celorlalte operațiuni care decurg din folosirea gletului (șlefuire, timpi de uscare, etc.). În plus, plăcile de rigips pot fi folosite cu succes în orice încăpere și izolează termic sau fonic- rigips albastru, hidro - rigips verde sau pot fi antifoc - rigips roz. Din punct de vedere design, rigipsul este un material foarte versatil și este folosit pentru realizarea de partiții sau scafe ori pentru crearea de arcade ori rafturi încastrate. De exemplu, în cazul unui living prea mare, spațiul poate fi partiționat cu ajutorul unui perete de rigips și astfel se pot obține două zone separate: o zonă de living și o zonă de dining. La fel de bine, rigipsul poate fi folosit pentru crearea unui dressing, înlocuind nevoia rafturilor sau mobilierului din pal sau lemn. Mai multe informații despre plăcile de gips carton puteți citi aici.
Lumea designului de interior este în continuă evoluție și schimbare. Este important să fiți tot timpul la curent cu ultimele tendințe pentru ca și voi să vă puteți transforma locuințele în spații calde și confortabile, în care amprenta personală să-și spună cuvântul. Sfatul nostru este să vă lăsați inspirați de trenduri dar să le adaptați întotdeauna la nevoile și preferințele voastre pentru a crea locuința care să reprezinte personalitatea și gusturile voastre.
Lasa un comentariu